רפורמת המסלולים בגמל, פנסיה והשתלמות ואיך תשפיע עליכם?
חוסכים כספים באמצעות קרן פנסיה, קרן השתלמות, קופת גמל להשקעה ומכשירי חיסכון נוספים? סביר להניח שגם אתם קיבלתם מכתב בו התבשרתם על השינוי הצפוי במסלולי ההשקעה, שייכנס לתוקפו ב- 1 ליולי 2024. מה משמעות השינוי, איך הוא יכול להשפיע עליכם, ואילו הזדמנות הוא טומן בחובו?
יצרנו עבורכם את המדריך לרפורמה במסלולי השקעה, עם כל המידע שחשוב לדעת.
מהי הרפורמה במסלולי השקעה – ולמה היא נועדה?
רשות שוק ההון השיקה רפורמה במסלולי ההשקעה של מגוון מוצרי חיסכון – שבהם קרנות פנסיה, קרנות השתלמות, קופות גמל ופוליסות חיסכון. מטרת הרפורמה היא לבצע סטנדרטיזציה במסלולי ההשקעה, כדי שאנחנו כחוסכים נוכל להשוות בצורה קלה יותר בין ביצועי המסלולים בחברות השונות.
בהתאם לכך, הוגדרה רשימה סגורה של מסלולי השקעה שגוף מוסדי יכול לנהל, עם מדיניות השקעות אחידה. המסלולים האחידים מחולקים למספר קטגוריות, שבהן מסוללים סחירים, מסלולים עוקבי מדדים, מסלולים בניהול אקטיבי, מסלולי אמונה ומסלולי קיימות.
איך הרפורמה צפויה להשפיע עלי?
כדי להתאים את מסלולי ההשקעה למצב החדש, בחלק מהמסלולים צפויים לחול שינויים: חלקם יתמזגו עם מסלולים אחרים ובחלקם תשתנה מדיניות ההשקעה. קיבלתם מכתב המבשר על הרפורמה במסלולי ההשקעה? כנראה שהמסלולים בחלק ממוצרי החיסכון שלכם צפויים לעבור שינויים. כך למשל מסלולי אג”ח ומניות שכללו השקעה של עד 10%, 15% או 20% במניות ימוזגו למסלול “אשראי ואג”ח עם מניות”, הכולל השקעה של עד 25% במניות.
שינוי נוסף הוא במדיניות ההשקעה. כך למשל מדיניות ההשקעה במסלולים פסיביים, העוקבים אחרי מדדים, תכלול השקעה בלפחות 3 מדדים שונים (זאת למעט מסלול S&P 500 שהוחרג – ומאגד 500 חברות אמריקאיות הנסחרות בשוק ההון האמריקאי הנבחרות על ידי וועדה). בנוסף, כדי לייצר חשיפה מגוונת למדדים לצורך פיזור סיכונים, נקבע כי שיעור החשיפה לכל אחד מהמדדים לא יהיה נמוך מ- 10% ולא יעלה על 50%.
קיבלתי הודעה על מיזוג מסלולים. האם עליי לבצע פעולה כלשהי?
השינוי במסלולי השקעה ייכנס לתוקף ב- 1 ליולי 2024, ומבחינת החוק הוא אינו מחייב ביצוע פעולה כלשהי. יחד עם זאת, מדובר בצומת החלטה משמעותי שמעניק לנו הזדמנות לבחון את המצב הקיים, להבין האם מסלולי ההשקעה עושים עבורנו את העבודה.
איך אפשר למקסם את ההשקעה בעקבות הרפורמה?
הרפורמה היא הזדמנות “לחשב מסלול מחדש” תרתי משמע, בין אם מסלולי ההשקעה בחסכונות שלכם הושפעו מהרפורמה או לא. אחד השינויים שנכללים ברפורמה נוגע למסלולים הפסיביים – העוקבים אחרי מדדי מניות שונים. חשוב להבין שהמילה “פאיבי” יכולה להטעות – אמנם מסלולים אלה עוקבים אחרי מדדי מניות, אך כל גוף מנהל יכול לבחור מדדי מניות אחרים לפי ראות עיניו, ולהעניק משקל שונה לכל מדד. לכן, חשוב לבדוק מהו תמהיל ההשקעה בכל מסלול, ולוודא שהוא מותאם לצרכים שלכם.