לקוחות ומשקיעים יקרים,
חודש אוגוסט נתן המחשה נוספת לחשיבות בפיזור וכן בהתמדה בהשקעה. החודש החל עם 3 ימי מסחר המלווה בירידות חדות בארה”ב על רקע משבר נזילות בשוק היפני, אחד מהשווקים הגדולים והחשובים בעולם. לאחר ימים אלה, השווקים שבו ותיקנו די מהר את ההפסדים והציגו עליות שערים ברוב המדדים. בחודש זה השוק הישראלי הניב תשואות גבוהות יותר. בסיכום כל אלה חודש אוגוסט נסגר בעליות של כ- 1% בממוצע במסלולים הכלליים השונים, אשר מייצגות תשואה מצטברת של כ-7.8% מתחילת השנה.
ישראל
מדד המחירים לחודש יולי הראה עליה של 0.6%, המייצגת קצב שנתי של 3.2%. בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 4.5% בהתאם לציפיות, לאור המורכבות הכלכלית שעמה המשק מתמודד. פרמיית הסיכון של המשק, האינפלציה העיקשת והגדלת הגירעון בעת המלחמה, הם הגורמים התומכים בהחלטה זו. הגירעון התקציבי ממשיך לעלות לקצב של 8.1% בחודש יולי בהמשך לגידול בהוצאות המלחמה. זאת ביחס ליעד מקורי של 6.6% כאשר נכון לעת עתה, תקציב 2025 עדיין לא מגובש. הצריכה הפרטית ממשיכה להוביל, כך על פי מדדי ערך הרכישות בכרטיסי אשראי ומדדי פדיון רשתות השיווק. ניתן להבין את הגידול בצריכה על רקע העלייה בשכר הממוצע במשק והיציבות בשוק התעסוקה – הן בשיעור האבטלה הרחב, שנותר על 4% ובשיעור ההשתתפות בכוח העבודה שנותר יציב סביב 63%. יחד עם זאת, התוצר בישראל מציג תמונה מעט עגומה יותר כאשר יצוא הסחורות והשירותים רשם התכווצות ברבעון השני וגם סעיף ההשקעות רשם עליה צנועה בלבד.
ארה”ב
מדד המחירים לצרכן עלה באוגוסט ב-0.2%, הן הראשי והן הליבה, בהתאם לציפיות. קצב האינפלציה השנתי ירד לרמה של 2.9%, הרמה הנמוכה ביותר מאז מרץ 2021. התוצר האמריקאי צמח ברבעון השני ב-3% (במונחים שנתיים), לעומת 2.8% באומדן הראשון. עיקר השיפור נבע מעדכון מעלה של הצריכה הפרטית. המשק האמריקאי הוסיף באוגוסט 114 אלף משרות בלבד, משמעותית מתחת לצפי של 175 אלף. נתוני החודשיים הקודמים עודכנו גם הם מטה. שיעור האבטלה עלה במפתיע לרמה של 4.3%, הרמה הגבוהה ביותר מאז אוקטובר 2021. מדד ה-ISM למגזר התעשייה ירד לרמה של 46.6 נקודות, מ-48.5 בחודש הקודם. מדד מגזר השירותים רשם תיקון באוגוסט מ-48.8 נקודות ל-51.4. המכירות הקמעונאיות הפתיעו באוגוסט עם עליה של 1%, לעומת צפי של 0.3% בלבד, כך שהקצב השנתי עלה ל-2.7%, מ-2% בחודש שקדם לו, עדיין שלילי במונחים ריאליים.
אירופה
האינפלציה בגוש האירו עלתה מעט לקצב שנתי של 2.6%, מ-2.5% בחודש יולי. על פי האומדן השני, כלכלת גוש האירו צמחה
ב-0.3% ברבעון השני של השנה, בדומה לאומדן הראשון. מדד מנהלי הרכש של גוש האירו למגזר היצרני ירד באוגוסט לרמה של 45.6 נקודות מ-45.8 בחודש יולי, הרמה הנמוכה ביותר מתחילת השנה. מדד מגזר השירותים האט לרמה של 51.4 נקודות, לעומת 52.5 בחודש קודם לכך. המכירות הקמעונאיות בגוש האירו ירדו באוגוסט ב-0.3%, לעומת צפי לירידה של 0.1%. מדד הסנטימנט הכלכלי בגוש האירו ירד בחדות באוגוסט לרמה של 17.9 נקודות, מ-43.7 בחודש הקודם, אינדיקציה להתגברות מחודשת של אי הוודאות לגבי הכיוון של כלכלת הגוש. זוהי הרמה הנמוכה ביותר מאז נובמבר 2023. שיעור האבטלה בגוש האירו עלה ל-6.5% באוגוסט מ-6.4% ביולי.